Bel Leen Koster Uitvaarten om een overlijden te melden

Veelgestelde vragen

We kunnen ons voorstellen dat er vragen zijn omtrent een uitvaart en wat daar allemaal bij komt kijken. Op deze pagina vindt u enkele vragen die ons regelmatig gesteld worden. Mocht u andere vragen hebben dan kunt uiteraard contact met ons opnemen.

 

Wat zijn de kosten van een uitvaart?

De kosten van een uitvaart zijn afhankelijk van iemands wensen en van de gekozen locatie. Een begrafenis in Nederland kost gemiddeld tussen de € 6.500 en € 11.000.

Wat moet ik doen als ik niet verzekerd bent?

In dit geval is het zeer raadzaam om eerst de kosten van de uitvaart te laten bepalen, aan de hand van uw wensen. Dan weet u waar u ongeveer aan toe bent en kunt u nog actie ondernemen door alsnog een verzekering af te sluiten of een deposito te openen. Zo komen uw nabestaanden niet voor financiële ‘verrassingen’ te staan. Er zijn nog wel meer mogelijkheden. Dit kunnen wij met u bespreken.

Als ik ergens anders ben verzekerd, bijvoorbeeld bij Co├Ârperatie Dela, kan ik dan toch door jullie de uitvaart laten verzorgen?

Bij wie u ook zit en welke verzekering u ook heeft afgesloten, u bent altijd vrij om de uitvaartondernemer te kiezen die u zelf wenst. Heeft u een naturapolis/dienstenverzekering en laat u het door een ander doen? Dan wordt het verzekerde bedrag door de verzekeraar vaak helaas maar deels uitgekeerd. Ze doen dit omdat ze dan de inkomsten van de uitvaart missen, omdat u het aan een andere begrafenisondernemer heeft uitbesteed. Echter, vaak zijn dergelijke polissen gebaseerd op een minimale basisuitvaart, waardoor u aan het einde van de streep toch vaak meer moet betalen, dit, omdat er toch nog bepaalde wensen waren die niet gedekt werden door uw polis.

U kunt gewoon bij Leen Koster Uitvaarten terecht. Wij zullen zeker een passende oplossing bieden.

Wat te doen bij overlijden?

Het is erg belangrijk om, indien er geen dokter bij het overlijden aanwezig was, contact te zoeken met de (huis)arts. De arts geeft een overlijdensverklaring af. Bel hierna z.s.m. naar Leen koster Uitvaarten. We gaan onmiddellijk regelen wat er geregeld moet worden. Ook alle administratieve zaken rondom de uitvaart nemen wij voor u uit handen, waaronder de eventuele uitvaartpolissen, die wij met uw toestemming voor u kunnen innen. Tevens zullen wij ook het aanmelden van overlijden bij het gemeentehuis voor u verzorgen.

Een handig hulpmiddel is onze “checklist bij overlijden”. (met downloadlink)

Hoe zit het met verzorgen en opbaren?

Waar moet het lichaam van uw dierbare na het overlijden tot aan de uitvaart verblijven? Deze vraag wordt al heel snel door ons aan u gesteld. Er zijn verschillende mogelijkheden. Er zijn bijvoorbeeld 24-uurs kamers, waarbij op elk gewenst moment, zonder afspraak of tijdslimiet afscheid genomen kan worden. U krijgt hiervoor van ons een eigen sleutel.  U kunt er ook voor kiezen om de overledene thuis te laten opbaren. Dit kan o.a. in een kist of op een bed. Deze zullen met een koelplaat worden gekoeld. Zo kunnen de nabestaande op ieder gewenst moment en in de eigen omgeving afscheid nemen. Een medewerker van Leen Koster Uitvaarten komt regelmatig langs om de omstandigheden en de overledene te checken.

Mag ik de overledene zelf verzorgen?

Ja, dat mag. U heeft de mogelijkheid om de overledene zelf te wassen en aan te kleden. U kunt dit ook samen met ons te doen. U kunt ook alleen aanwezig zijn en toekijken.

Wanneer moet de uitvaart plaatsvinden?

Niet eerder dan 36 uur na het overlijden en niet later dan 6 werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen (de dag van overlijden telt niet mee).

Wanneer iemand bijvoorbeeld uit het buitenland moet overkomen kan via de Officier van Justitie toestemming gevraagd worden af te wijken van deze termijn.

Wat moet ik doen als iemand in het buitenland komt te overlijden?

Overlijdt iemand in het buitenland? Bel dan eerst uw reisverzekeraar. Zij zorgen er dan vaak voor dat de overledene terug naar Nederland zal worden vervoerd (repatriëring). Neem hierna direct contact op met Leen Koster Uitvaarten. Wij zullen dan verder alles regelen.

Kan iemand ook in het buitenland worden begraven?

Ja, dat kan. We zien wel vaker dat iemand in het land van herkomst begraven wil worden. Echter dient u wel rekening te houden met extra kosten.

Is nazorg nodig bij het rouwproces?

Indien gewenst, helpen wij u zoveel als mogelijk om u in uw verdriet bij te staan, met Gods onmisbare hulp. We laten u niet in de steek.

´╗┐